Zorggroep Oude en Nieuwe Land


Zorggroep Oude en Nieuwe Land

De verantwoordelijkheid voor de zorg ligt nu echt bij het team

Het ondersteunen van zorgteams zodat zij optimaal gefaciliteerd worden om zich te kunnen richten op het primaire zorgproces, dat is kort samengevat de belangrijkste taak van het serviceteam van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). Dat klinkt als een behoorlijke verantwoordelijkheid, helemaal als je bedenkt dat er een half jaar geleden nog geen serviceteam was. Het bestuur van de zorgorganisatie besloot om het roer om te gooien en zorg te gaan leveren vanuit kleinere zelfverantwoordelijke teams. Afgelopen zomer gingen de eerste tien teams ‘live’. Janny Mulder en Antoinet van Tilburg van het serviceteam vertellen over hun ervaringen van de afgelopen maanden.

We zijn live!

In de ochtend van 1 juni zaten de leden van het serviceteam samen met een paar collega’s van Ecare klaar bij de telefoon. “Kom maar op”, dachten ze. Maar het bleef stil. Geen telefoon ging over. ’s Middags gingen ze maar eens bij een van de nieuwe zelfverantwoordelijke teams langs om te vragen hoe het ging. “Ja goed. Hoezo?”, kregen ze te horen. Het verlenen van zorg kan, ondanks alle veranderende randzaken, natuurlijk altijd doorgaan.

Verantwoordelijkheid motiveert

“Zorg verlenen, dat deden onze medewerkers uiteraard altijd al. Dat is nu niet veranderd, maar ze hebben nu wel meer regie”, vertelt Antoinet. De nieuwe teams van ZONL zijn nu zelf verantwoordelijk voor de zorg die ze in hun wijk leveren en voor de wijze waarop ze dit doen. De teams werken met het Puur Zorgdossier dat hen ondersteunt in hun werkzaamheden. Janny zegt over deze verantwoordelijkheid: “Ik heb gezien hoe motiverend het werkt als mensen zelf dingen mogen beslissen. Dat geeft mensen gewoon een boost. Voorheen was het de manager die alles zei, wist en besliste. Nu ligt die verantwoordelijkheid echt bij het team”.

Wat mag wel, wat mag niet?

Vanzelfsprekend moesten de teams nog steeds wel wennen aan de nieuwe situatie. Hoe weet je wat wel en niet mag als je je niet meer aan een manager hoeft te verantwoorden? Al snel na die ochtend van 1 juni kwamen de eerste praktische vragen binnendruppelen bij het serviceteam. Zo vroeg een team zich bijvoorbeeld af hoeveel kantooruren ze mochten schrijven. Hierin herkent Antoinet het traditionele denken waarbij een organisatie bepaalt hoeveel kantooruren een zorgverlener mag schrijven. Het advies van het serviceteam aan het team luidde: “Schrijf zoveel uren als je nodig hebt om de zorg te verlenen die je cliënten nodig hebben en om het team en de cijfers in balans de houden”.

Zelfsturing in de praktijk

Een zelfverantwoordelijk team kun je zien als een klein zorgbedrijfje in de wijk. Dit betekent dat de zorgprofessionals in dit team ook verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van het team. Het opstellen van vacatures en het voeren van sollicitatiegesprekken horen daar ook bij. Janny geeft hiervan een mooi voorbeeld: “Een team wilde een nieuwe medewerker aannemen die echt goed paste in het team. Alleen, die nieuwe medeweker vroeg een hoger salaris dan de norm binnen het team. De situatie werd voorgelegd bij Personeel & Organisatie, maar werd vervolgens weer teruggelegd bij het team. Het team heeft toen besloten om die persoon niet aan te nemen. Het gevolg hiervan was dat ze nog steeds met hetzelfde aantal collega’s aan hun cliënten zorg moesten verlenen. Ik vond dat zo’n moedig besluit! Dan denk ik: hoe prachtig is dit? Deze mensen snappen het!”

Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) zet PUUR voor de wijkzorg in. Het systeem ondersteunt zorgmedewerkers in zelfsturende teams. “Ik heb gezien hoe motiverend het werkt als mensen zelf dingen mogen beslissen. PUUR. ondersteunt deze manier van werken.”

 
" Voorheen was het de manager die alles zei, wist en besliste. Nu ligt die verantwoordelijkheid echt bij het team. "

Pionieren

Toen het serviceteam werd samengesteld moest in principe alles nog opgestart worden. In het begin was het dus zoeken met elkaar, en ontdekken hoe alles werkt. De centrale vraag daarbij was altijd hoe het serviceteam de zorgverleners het beste kunnen faciliteren. Alle vragen die de zelfsturende teams stelden kwamen bij het serviceteam terecht. De medewerkers van het serviceteam kregen vragen die voorheen bijvoorbeeld door de afdelingen P&O of ICT werden beantwoord. In het begin speelde het serviceteam ook veel vragen door naar de specifieke afdelingen. Nu proberen de ondersteuners vooral binnen het serviceteam de problemen op te lossen.

Antoinet: “Daarom is het belangrijk dat er allemaal generalisten zijn binnen het serviceteam. We moeten van alle gebieden wat af weten. Dus het moet niet uitmaken wie uit het serviceteam je als medewerker aan de telefoon hebt, iedereen moet jouw vragen kunnen beantwoorden.”

“De complexiteit in de thuiszorg wordt groter. Mensen blijven langer thuis wonen en dan gaat gedragsproblematiek steeds meer een rol spelen. In dat geval is het natuurlijk prachtig dat je als wijkverpleegkundige nu de indicatie zelf kunt doen.”


Ecare elektronisch clienten dossier thuiszorg en wijkzorg
elektronisch clienten dossier software woonzorg

Volledige ondersteuning

Niet alleen met advies maar ook met tastbare zaken ondersteunt het serviceteam de zorgverlener. Als er een nieuwe collega is aangenomen dan zorgt het serviceteam ervoor dat het papierwerk in orde is, en dat mobiel, tablet en bedrijfskleding geregeld zijn. “We gaan dat hele proces naar ons toe trekken. Er moet blijkbaar heel veel gebeuren binnen onze systemen voordat een medeweker aan de slag kan. Dat moet veel eenvoudiger.

Wat wij aan de achterkant doen, daar moeten onze collega’s in de zorg geen last van hebben. Het moet voor de zorgverlener eenvoudig zijn om de cliënt snel te helpen, want daar doen we het voor. En dan kan het niet zo zijn dat als er iemand op een bepaalde afdeling er toevallig een dag niet is er bijvoorbeeld geen account of personeelsnummer aangemaakt kan worden”, legt Janny uit.


Een mooie ontwikkeling

Zorggroep Oude en Nieuwe Land is de grootste zorgaanbieder in de Kop van Overijssel en Noordoostpolder. Op 1 november zijn er nog z’n dertig teams live gegaan.

Bij het serviceteam zijn ze ervan overtuigd dat deze kanteling de wijkverpleegkundigen hun vak weer teruggeeft. Zorgprofessionals mogen weer verpleegkundig redeneren en zelf indicaties stellen. Zij zijn verantwoordelijk voor wat er bij de cliënt gebeurt, en niet de mensen op een kantoor die aan de hand van een lijstje bepalen welke indicatie een cliënt krijgt.

Janny benadrukt: “De complexiteit in de thuiszorg wordt groter. Mensen blijven langer thuis wonen en dan gaat gedragsproblematiek steeds meer een rol spelen. In dat geval is het natuurlijk prachtig dat je als wijkverpleegkundige nu de indicatie zelf kunt doen.”


voordelen elektronisch cliënten dossier
elektronisch cliënten dossier

Het gaat om de zorg!

Bij het serviceteam zijn ze positief over de wijze waarop de kanteling is verlopen. “Natuurlijk lopen we tegen dingen aan, maar we zijn nog maar zo kort bezig, en we zijn al zo blij.”

Over de eerste ervaringen met Puur is Janny erg positief. “Puur is gewoon wow! Ik heb in mijn loopbaan in de zorg al behoorlijk wat systemen voorbij zien komen, dus ik weet waar ik over praat. Puur is gemaakt door mensen die de zorg snappen, en die ook het belang inzien van een sterk ondersteuningsteam.” Nou, dat horen wij natuurlijk graag!


Wil je PUUR. zelf ervaren? Vraag een demo aan!

Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij spoedig contact met u op


Hallo Ecare,

Ik ben   . Als ben ik werkzaam bij . Ik ben benieuwd of PUUR ook bij ons past. Wij bieden zorg aan . Daarom wil ik graag een demo bij ons op locatie aanvragen. Je kunt mailen naar of bellen op .

Houd me ook op de hoogte van jullie nieuws!

Lees meer verhalen van onze klantenHVO Querido

HVO Querido in de regio Amsterdam werkt nu al een tijdje met onze software PUUR. Wij maakten een babbeltje met […]

bekijken

De Vriezenhof

Sociale innovatie Woonzorgcentrum De Vriezenhof is de ‘sociale innovatie’ gestart om medewerkers en clienten weer centraal te zetten en van […]

bekijken

Amstelring Wijkzorg

Het verandertraject van Amstelring Amstelring Wijkzorg, de thuiszorgtak van Amstelring, maakte met succes in één klap alle 42 wijkteams zelfsturend. De […]

bekijken

Inschrijven nieuwsbriefpuur@ecare.nl   |   053 - 4757 000   |   Algemene voorwaarden   |   Disclaimer   |   Cookies   |          

PUUR. is één van de superslimme producten van