De vakantieperiode staat voor de deur. Dit zijn voor veel zorgteams drukke tijden en het levert zorgmedewerkers vaak de nodige stress op.
Best wel gek eigenlijk. Als zelforganiserend zorgteam zou je immers zelf grip moeten hebben op de werkdruk. Ook in vakantieperiodes. Toch blijkt dit een stuk lastiger dan het lijkt.
Waar is de balans?
Als zelfsturend (of zelforganiserend) team krijg je het vertrouwen van de zorgorganisatie om de juiste te dingen te doen; de beste zorg te leveren bij cliënten. Uiteraard binnen de nodige kaders. Teams pakken deze opdracht met beide handen aan en zetten de cliënt centraal. Vaak resulteert het in: geven van ‘de beste zorg thuis’, naar ‘de meeste zorg thuis’. En in: de cliënten vragen en de teams draaien.
Wat nog weleens vergeten wordt, is om ook aandacht te besteden aan je team zelf; de teamdynamiek/ het welbevinden van je team, maar ook het welbevinden van je collega’s zelf. Heb je als een team wel een goede balans tussen ‘goede zorg voor ons team’ en ‘de beste zorg voor de cliënt’? Hoe zorg je ervoor dat je de lasten goed kunt verdelen en het voor iedereen leuk blijft? Hoe beter het team functioneert, hoe beter de zorg en hoe leuker het werk.
Is dit herkenbaar voor jou en je team? Dan is de training Zelfsturing en Intervisie misschien wel iets voor jullie. Meer weten? Je vindt onze trainingen hier.

Leren anticiperen
Om de cliënten goede zorg te kunnen geven, is het belangrijk om een team te hebben dat goed in z’n vel zit. Lopen de medewerkers al tijden op hun tenen en is er veel gemopper in een team omdat bijvoorbeeld de werkdruk al langere tijd té hoog is, dan komt dit niet ten goede van de zorg voor de cliënten. Als team zou je daarom altijd aandacht moeten hebben voor zowel de cliënten, maar ook zeker voor je eigen team.
Leren anticiperen is daar onderdeel van. Vertrekt er binnenkort een collega of staan er een aantal vakanties gepland, ga hierover dan in overleg met de cliënten. Met bestaande cliënten, maar ook met nieuwe cliënten. Om de beste zorg te kunnen garanderen moet dit wel passen met de beschikbare formatie.


Zorg ook voor jezelf én elkaar
Het is daarom verstandig om altijd kritisch te zijn op het aannemen van nieuwe cliënten. Misschien betekent dit, zeker in deze periode van het jaar, een “nee (, voorlopig niet)” tegen nieuwe cliënten met een hoge zorgvraag. Op dat moment is zo’n antwoord heel vervelend voor de cliënt, en het staat ook buiten kijf dat zorgverleners het moeilijk vinden dit antwoord te geven. Echter… een ‘nee’ voor de cliënt is op zo’n moment wel het beste antwoord zolang er géén goede zorg gegarandeerd kan worden.
Verantwoordelijkheid in je team staat dus ook voor verantwoordelijkheid vóór je team. Zorg goed voor de cliënten, maar zorg ook goed voor jezelf en voor elkaar. Zeker in deze tijd van het jaar.
Heb je interesse in één van onze trainingen voor jouw team of wil je hier meer over weten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen of vraag het je adviseur.