Classificeren kun je leren! - PUUR.





Classificeren kun je leren!

Deel dit bericht:
     

Adviseur Nicole Keijzer reist het hele land door om trainingen te geven over het Omaha System. In dit interview vertelt Nicole over haar manier van trainen en waarom ze dat altijd met zoveel enthousiasme doet.

Mijn collega’s en ik geven Omaha System trainingen aan zorgprofessionals van verschillende niveaus. Als je met PUUR. voor de wijkzorg (onze software voor de ouderenzorg) gaat werken, kom je namelijk allemaal in aanraking met het Omaha System. Veel wijkverpleegkundigen gebruiken het Omaha System om de zorgbehoefte van de cliënt vast te kunnen stellen. Sinds een aantal jaren is het namelijk verplicht om dit te doen met behulp van een geautomatiseerd classificatiesysteem. Maar ook andere zorgmedewerkers zoals verpleegkundigen en verzorgenden werken er dagelijks mee in de praktijk. Zij lezen de zorgplannen en de acties die zij uitvoeren bij de cliënt in het zorgdossier. Het is dus belangrijk dat iedereen kennis heeft over het Omaha System en daarmee dus dezelfde taal spreekt!


Hoe ziet een training eruit?

Ik begin meestal met achtergrondinformatie en vertel over het ontstaan van het classificatiesysteem. Niet iedereen weet namelijk wat een classificatiesysteem is en waarom het belangrijk is om dit te gebruiken. Het mooie is dat het Omaha system ontwikkeld is door zorgprofessionals en dat spreekt erg aan. Het moet je werk gemakkelijker maken en als je er daarna dan ook nog allerhande slimme dingen mee kunt doen, zijn de meesten snel overtuigd. Het belangrijkste is het zelf oefenen met het gebruik van het classificatiesysteem. En dat oefenen doen we in eerste instantie niet in het Elektronisch Zorgdossier, maar gewoon op papier. Cursisten krijgen een of meerdere casussen en gaan hier in kleine groepjes mee aan de slag. Juist dan zie je dat werken met het Omaha System een ‘andere manier van kijken’ vraagt van de zorgprofessional. Aan het einde van de training bespreken we dit met elkaar en is de conclusie meestal dat het eigenlijk reuze meevalt, dat classificeren!


Wat is het doel van de trainingen?

Het doel van de training is altijd: zorgprofessionals kennis laten maken met het Omaha System door hen naast een stuk theorie ook te laten oefenen met het gebruik ervan. Aan het einde van de training kunnen zij het geleerde in de praktijk brengen. Ze weten dan hoe ze een zorgplan, dat gemaakt is met behulp van het Omaha System, moeten maken en lezen.

Hoe komt het dat jij zoveel van het Omaha System afweet?

Toen ik 7 jaar geleden bij Ecare kwam werken, wist ik niets van het Omaha System af. Wel was ik vanuit mijn eigen achtergrond in de zorg gewend aan het werken met een soortgelijk systeem. Hiermee kon je zeer gestructureerd bijhouden welke interventies er werden ingezet bij de cliënt. Met het systeem werd er continu gemonitord en bijgesteld op het verloop van de interventies. Het hielp mij ook echt in de dagelijkse zorg. Zodoende was ik eigenlijk direct overtuigd van de nut en noodzaak ervan. Daarnaast heb ik ontzettend veel geleerd van Nicole Koster die er mede voor heeft gezorgd dat het Omaha System in Nederland werd geïntroduceerd. Ik vind het leuk om te ervaren dat ik die kennis ook weer mag en kan overbrengen op anderen.


Wat vind je eigenlijk zo leuk aan het geven van trainingen?

Ik denk dat het overdragen van kennis één ding is. Maar het feit dat ik zelf een achtgrond in de zorg heb, maakt dat ik me erg verbonden voel met de mensen die ik training geef. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat het Omaha System een uitstekend hulpmiddel is voor zorgprofessionals en hen echt kan helpen in de dagelijkse praktijk. En zij leren niet alleen wat van mij, maar ik ook iedere keer ook weer van hen. Ook dat geeft veel voldoening en zorgt ervoor dat ik iedere training vol enthousiasme kan geven!


ecd thuiszorg en wijkzorg

Wat zijn de reacties op de trainingen?

Meestal hoor ik achteraf dat ze er een beetje tegenop zagen. Ze verwachtten dat het een saaie training zou zijn met veel droge stof. Maar de overgrote meerderheid zegt dat het hun verwachtingen heeft overtroffen. Ze geven aan echt iets te hebben geleerd en dat ze dat ook nog eens goed kunnen toepassen in de praktijk. Het gebruik van PUUR. zorgt er daarna voor dat ze alles wat zij in de training geleerd hebben in het dossier weer kunnen terugvinden. Hierdoor zullen zij zich echt ondersteund voelen door het systeem.

Ik hoop samen met mijn collega’s nog veel zorgprofessionals te mogen trainen.

Heb jij interesse in een Omaha System training? Laat het Nicole weten: nicole.keijzer@ecare.nl


Lees nog even verder



De zorgprofessionals van D&R Care op Curaçao kiezen voor het ECD PUUR.

3 augustus 2023

Zonnig nieuws in deze druilerige dagen! De zorgprofessionals van D&R Care op Curaçao gaan per 1 september werken met ons…

bekijken

Hoe hadden datalekken in de zorg voorkomen kunnen worden?

8 juni 2023

Datalekken vormen een groot probleem in de zorgsector. In 2022 waren maar liefst 41 procent van alle datalekken afkomstig uit…

bekijken

Het Zorgmakelaarskantoor & Zorgboerderij Beumershoek kiezen voor PUUR.

3 april 2023

Heugelijk nieuws! Opnieuw kiezen zorgprofessionals om te gaan werken met ons slimme digitale dossier PUUR.   Vereenvoudiging van de werkprocessen…

bekijken

" Leuk om hier nu meer van te weten. Het viel echt mee, vooral het met elkaar oefenen met behulp van casuïstiek op papier is fijn! "



Benieuwd naar onze trainingen?

Inschrijven nieuwsbrief



puur@ecare.nl   |   053 - 4757 000   |   Algemene voorwaarden   |   Disclaimer   |   Cookies   |        

PUUR. is één van de superslimme producten van