Elver registreert de werkafspraken en aan- of afwezigheid van bewoners bij de dagbesteding in PUUR. Straks kunnen medewerkers ook makkelijk hun vakantie doorgeven. “Het voordeel van PUUR. voor dagbesteding is de gebruiksvriendelijkheid. Begeleiders kijken nu makkelijk met elkaar mee.”
90% van de cliënten bij Elver gaat doordeweeks structureel naar de dagbesteding. Voor de coronatijd ging een deel naar een externe locatie zoals een kantoor, horeca, zorgboerderij, sociale werkplaats. De meeste bewoners gaan naar dagbesteding binnen Elver. Daarbinnen zit een grote variëteit; van arbeidsmatig werk, zoals inpakwerk tot het ervaren van zintuiglijke activiteiten als snoezelen. Binnen dagbesteding zijn ook ontwikkelingsmogelijkheden. Cliënten kunnen ook diploma’s halen. Alle activiteiten stimuleren een zinvolle besteding van de dag.
Vaardigheden behouden
Sommigen cliënten met een lichte verstandelijke beperking willen ergens aan werken zoals een diploma vuilnis ophalen. Voor anderen is dagbesteding meer een invulling van een fijne dag. Dagbesteding stimuleert dat mensen hun vaardigheden behouden of dat ze minder snel achteruit gaan.
De activiteiten van de dagbesteding en de aanwezigheidsregistratie gaat sinds kort via PUUR. voor de dagbesteding. De focus van deze nieuwe uitbreiding van PUUR. ligt op gebruiksvriendelijkheid. De beschikbaarheid van de dagbestedingslocaties leg je makkelijk vast, waarna de planning op de juiste tijdvakken eenvoudig te maken.
Methodisch werken
“Tot voor kort rapporteerden begeleiders op doelen, die moesten dan SMART worden gemaakt. Maar daar liepen ze dikwijls op vast, vertelt Annerike Sielias, activiteitenbegeleidster bij Elver. “Onze doelgroep heeft moeilijk meetbaar gedrag. Het is niet zoals het bedrijfsleven waar je op doelen als omzet en winst kunt meten. Daarom zijn we met PUUR. gaan werken zodat we kunnen rapporteren op ‘waaraan ga je werken’ en ‘hoe geef je dat vorm’. Door de vormgeving van PUUR. kom je bijna vanzelf in een cyclus van methodisch werken terecht.”
Extra werk voorkomen
Annerike noemt ook als voordeel dat het aan- en afwezig melden van de bewoners eenvoudig gaat. De administratieve verwerking gaat automatisch op de achtergrond. Voorheen waren extra lijsten vereist voor de afmeldingen wat extra werk met zich meebracht. “Ook is het eenvoudiger om dingen op te zoeken dan in het oude systeem.”
Aan het rapporteren zelf is Annerike dagelijks minder dan een half uur bezig. Dit was voorheen drie kwartier per dag.
Vanwege Covid-19 vinden alle dagbestedingsactiviteiten vanuit de woonsetting plaats. Dat is wennen voor de bewoners. “Zo was er een man die wist dat hij in het weekend in de luie stoel mocht liggen”, vertelt Annerike. “Toen er geen dagbesteding meer was door corona dacht hij de hele week in de stoel te mogen liggen. We hebben flink op hem in moeten praten totdat hij het begreep, maar het is wel gelukt.”
Wijzigingen zelf doorvoeren
Niet alleen voor de bewoners, maar ook administratief brengt Covid-19 uitdagingen met zich mee. Bewoners waren gekoppeld aan een bepaalde dagbestedingslocatie. Dat moet nu allemaal worden herzien omdat de dagbesteding vanuit de woonlocatie plaatsvindt. “Een deel kan ik binnenkort zelf en heb daarvoor niet meer de afdeling cliëntenregistratie nodig. Hoe minder tijd ik kwijt ben aan administratieve taken hoe meer tijd ik met de cliënten kan werken en dat is prettig.”
Ontdek PUUR. voor dagbesteding
Meer weten over makkelijk registreren van dagbestedingsactiviteiten? Michelle Doeschot laat de mogelijkheden zien via een opgenomen online demo.
