Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
19 mei 2022

Standaardisatie is nodig voor maatwerk

Nieuws

Maatwerk, ofwel het toevoegen van eigen manieren in systemen, is eigenlijk niet meer dan het bekrachtigen van de uniciteit van een organisatie. Waar het echter om gaat is de uniciteit van de cliënt. Dat stelt onze directeur Aniek Fikken in dit mooie artikel in de Zorgvisie.

Bron: https://www.zorgvisie.nl/stand...

Aniek Fikken 3

"Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg"

Aniek pleit dan ook voor het toepassen van zoveel mogelijk standaardisatie in systemen, zodat zorgverleners op basis van professionele standaarden maatwerk kunnen leveren aan de cliënt. "Naast professionele standaarden & richtlijnen dragen ook standaard processen hieraan bij", aldus Aniek. "In de zorg werken vele disciplines samen rondom een cliënt. Met standaardprocessen maak je dingen overzichtelijk, gemakkelijker en het draagt bij aan voorspelbaarheid en verwachtingen. Het biedt je een kans om cliënten te verrassen." In de praktijk gaat het vaak anders, waardoor zorgverleners aangeven dat een ECD een administratieve last is. "Er worden formulieren toegevoegd. Ingesleten gewoonten worden geautomatiseerd. Organisaties zoeken een nieuw ECD en baseren hun wensen op alles wat het bestaande ECD kan. Maar als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Als je professionele standaarden en uniforme processen de basis van een ECD laat zijn, dán pas ondersteunt het echt de professie van de zorgverleners. En dan pas zullen ze het niet meer als administratieve last ervaren."

Standaardisatie nodig voor interoperabiliteit

Maar dit is niet de enige reden waarom het belangrijk is om te standaardiseren. Er zitten namelijk nog twee grote voordelen aan standaardisatie. "Interoperabiliteit, ofwel samenwerken tussen organisaties door data op een gestructureerde manier uit te wisselen, is mogelijk" vervolgt Aniek. "Natuurlijk is dat mogelijk. Maar in de langdurige zorg lijkt het soms nog zo ver weg. Iedereen heeft zijn eigen versie van de werkelijkheid, dus hoe wissel je dan data uit? Aan de kant van ziekenhuizen werken de systemen niet mee, in de langdurige zorg zelf heeft iedereen een eigen inrichting of methodiek en is de ‘landing’ van data buitengewoon ingewikkeld." Standaardisatie is dé oplossing. "Als professionele standaarden, richtlijnen en processen uniform zijn, kun je data eenvoudig uitwisselen. Wij laten zien dat het werken met een stevig fundament dit mogelijk maakt."

E Overdracht

Standaardisatie nodig voor datagedreven zorg

Datagedreven werken is inmiddels wereldwijd een geaccepteerd begrip, maar ook dit lijkt in de langdurige zorg nog ver weg. "Datagedreven zorg begint met duidelijke standaardisatie van het zorgproces. Dit is het fundament van de data en zorgt ervoor dat deze eenduidig kan worden geïnterpreteerd. Wil je gebruik maken van slimme dashboards of algoritmes dan is deze basis bepalend voor het succes. Kortom, als je data kunt categoriseren ga je versnellen. We leveren daar nu al een bijdrage aan, dus aarzel niet om contact op te nemen als je meer wilt weten."

Recent onderzoek van Berenschot pleit voor meer standaardisatie

"Ook recent onderzoek van Berenschot in opdracht van het ministerie van VWS laat zien waar wij al langer voor pleiten; de administratieve last door elektronische cliëntdossiers kan een stuk minder, als ECD-leveranciers meer standaardiseren. Zorgaanbieders moeten op hun beurt meer invloed uitoefenen op de bouw van ECD's en daarbij vaker collectief optreden."

Hoe denken onze eindgebruikers over PUUR.?

Elver
BBZ verzorging
play-buttonCreated with Sketch.
De Wever Thuis
ECD voor de zorg
slider-pijltje-linksCreated with Sketch.
slider-pijltje-rechtsCreated with Sketch.

Elver: PUUR. helpt ons weer naar de essentie van ons werk

Voor ons begon het toen we van gehandicaptenzorgorganisatie Elver een telefoontje ontvingen waarin ze ons vertelden dat ze voor PUUR. hadden gekozen als nieuwe zorgdossier voor Elver. We waren enorm verrast, want we hadden op dat moment helemaal geen zorgdossier voor de gehandicaptenzorg en het stond ook niet op onze ontwikkelagenda.

Maar, Elver liet niet los en ze wisten met hun enthousiasme en hun visie ons te overtuigen om PUUR. voor de gehandicaptenzorg te gaan ontwikkelen.

Lees het hele verhaal

"In PUUR. is heel mooi in beeld gebracht wat we precies doen."

De wijkzorgteams van BrabantZorg werken al enige tijd met PUUR. De ingebruikname van het ecd midden in de corona pandemie gaf de nodige dynamiek. Ruim een half jaar later zijn de wijkzorgteams erg te spreken over de overstap. Wijkverpleegkundigen Inge Roks en Begzada Sabotic delen hun ervaringen in dit interview.


In 2019 is BrabantZorg gestart met project Speeltuin waarin is gekeken of zorgmedewerkers de juiste ondersteuning krijgen om hun werk met plezier te kunnen doen. Want zo ontstaat meer tijd en energie om cliënten een zo fijn mogelijke dag te bezorgen, zo is de gedachte van BrabantZorg.

Lees het hele verhaal

“Toegevoegde waarde PUUR. zit in actieve begeleiding bij zorgproces”

De Wever Thuis is sinds 1 februari 2021 live met PUUR. In totaal zijn 300 medewerkers overgegaan op PUUR. en 600 cliënten ingevoerd. Hoe is het gegaan? Wendy Faro en Lenneke van Berkel van de wijkverpleging en Monique van Gils en Jan van de Ven van het Mobiel Zorgteam (MZT) delen hun ervaringen.

Lees het hele verhaal

Hoe denken de professionals in de zorg over ons slimme ECD PUUR.?

Normaal gesproken gaan wij regelmatig bij onze eindgebruikers over de vloer om te horen hoe zij over onze oplossingen denken. Maar met alle corona maatregelen het afgelopen jaar is dat er niet van komen. Dus daar hebben we samen met onze klanten iets anders op bedacht.

Lees het hele verhaal
Nog niet uitgelezen?

Misschien vind je dit ook interessant