Isa Rosel is wijkverpleegkundige bij Amstelring wijkzorg en heeft zich gespecialiseerd op het gebied van oncologie. Samen met haar collega oncologie wijkverpleegkundige Nanja Bakx, verpleegkundig projectleider Aenne Werner en Elena Jager van Vilans, hebben zij zich beziggehouden met de totstandkoming van een nieuw voorbeeld zorgplan voor chemo- en radiotherapie.
Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen het plan als hulpmiddel gebruiken bij het assessment en bij de uitvoering van de zorg. Je maakt een plan op maat voor een individuele cliënt.
Dit betekent dat je bewust kiest wat wel of niet van toepassing is. Het voorbeeld zorgplan combineert de Omaha-systematiek met inhoudelijke, landelijke richtlijnen en expertise uit het veld. Zo gebruik je als zorgmedewerker niet alleen de Omaha-systematiek, maar neem je ook op een eenvoudige en snelle manier kennis van de actuele standaarden en toets je je individuele zorgplan met het voorbeeld zorgplan en de actuele kennis.
Nicole Keijzer, adviseur bij Ecare sprak met Isa en Aenne over het ontstaan van het voorbeeld zorgplan voor chemo- en radiotherapie en de voordelen voor zorgprofessionals.

Waarom was het nodig een apart voorbeeld zorgplan voor chemo- en radiotherapie op te stellen?
Bij Amstelring wijkzorg maar ook zeker bij andere zorgorganisaties zien we best veel oncologie cliënten die wijkzorg ontvangen. De complexiteit die dit ziektebeeld met zich meebrengt vraagt om veel kennis en ervaring van de verpleegkundige. Daarom werken we bij Amstelring wijkzorg al samen het Gilde Oncologie. We hebben al veel overleg met collega’s uit dit Gilde en delen onderling kennis en ervaringen met elkaar. Deze kennis wordt vervolgens weer verder gebracht naar de wijkteams.
Toch merkten we dat er ook behoefte was aan een praktisch hulpmiddel dat ondersteunt bij het bieden van goede zorg aan deze cliënten. Wij hebben best veel ervaring in de zorg voor oncologie cliënten, vandaar dat we ook een voorbeeld zorgplan voor chemo- en radiotherapie hebben ontwikkeld.


Hoe hebben jullie dat aangepakt?
Samen met mijn collega’s Nanja en Aenne en ook Elena Jager van Vilans zijn we gaan brainstormen over het maken van dit nieuwe voorbeeld zorgplan. Iedereen had zich al supergoed voorbereid en door de brede kennis en ervaring die we zelf al in huis hadden konden we een hele mooie start maken. Wij vonden het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat het voorbeeld zorgplan voor iedere zorgprofessional goed te gebruiken zou zijn in de praktijk. Daarnaast moet de informatie die er in staat natuurlijk betrouwbaar en juist zijn.
Per Omaha System gebied hebben we beschreven wat belangrijk is in de zorg die je als verpleegkundige biedt. Je kunt hierbij denken aan een duidelijke instructie bij een behandeling, of bijvoorbeeld een verwijzing naar een website als je de cliënt wilt voorzien van goede informatie.
Na deze bijeenkomst heeft Elena Jager namens Vilans en de Stichting Omaha System ervoor gezorgd dat deze informatie ook getoetst werd bij andere organisaties. Daarna hebben we het voorbeeld zorgplan echt definitief gemaakt en nu is het voor alle collega’s uit het vak toegankelijk.
Wat is het grote voordeel van het werken met een voorbeeld zorgplan?
Het is een hulpmiddel bij het zorgen voor cliënten die ziek zijn. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor oncologische cliënten maar ook voor cliënten met bijvoorbeeld een CVA of een wond. Door een voorbeeld zorgplan te gebruiken word je geholpen bij het maken van de juiste keuzes. En het voorkomt dat je belangrijke zaken vergeet in de bieden van de zorg.
Kun je eens een voorbeeld noemen?
Een voorbeeld is het bewaken van de mondgezondheid; dat is iets dat bij oncologie cliënten heel belangrijk is. Vaak wordt het slijmvlies door de chemotherapie zodanig aangetast dat dit effect heeft op de mondgezondheid. Je kunt in het voorbeeld zorgplan heel gemakkelijk teruglezen wat je in dit geval het best kunt doen en welke adviezen je kunt geven aan de cliënt.
Maar je kunt je met dit plan ook goed voorbereiden op de komst van een nieuwe oncologie cliënt. Voor, maar ook tijdens het gesprek biedt het echt een leidraad. Alle onderwerpen en gebieden die belangrijk kunnen zijn in de zorg staan duidelijk en geordend genoemd. Hierdoor kun je de cliënt beter begeleiden in het proces en vergeet je niets.
Wat het helemaal handig maakt, is dat de voorbeeld zorgplannen in ons ECD PUUR. geautomatiseerd zijn. Daardoor kun je heel gemakkelijk de acties die je wilt gebruiken in het zorgplan van de cliënt integreren. Dat gaat heel eenvoudig door erop te klikken.


Hoe hebben jullie het gebruik van voorbeeld zorgplannen geborgd in de organisatie?
Vanuit de gildes zorgen wij nu al breed voor het delen van informatie en kennis naar de wijkteams. We wijzen teams er nu ook op dat ze gebruik kunnen maken van de diverse voorbeeld zorgplannen. Ook via ons Communicatieplein – ons intranet – informeren we collega’s hierover.
Zo weet iedere medewerker dus dat er voorbeeld zorgplannen beschikbaar zijn in het ECD.
Denk je dat de kwaliteit van zorg hierdoor ook verbetert?
Ja, dat denk ik zeker! Het is echt een heel mooi hulpmiddel waarmee de kwaliteit van zorg nog beter kan worden dan dat hij nu al is.
Het is wel erg belangrijk dat medewerkers hier ook hun eigen verantwoordelijkheid in pakken. Als je geen gebruik maakt van deze voorbeeld zorgplannen kun je namelijk belangrijke informatie missen en dat kan gevolgen hebben voor de zorg die geleverd wordt. En natuurlijk moeten we samen goed blijven kijken naar de inhoud en actualiteit van deze plannen. Mocht het nodig zijn hier aanpassingen op te doen, zoeken we de samenwerking met Vilans weer op!
Ecare heeft inmiddels al 21 voorbeeld zorgplannen geïntegreerd in PUUR., het elektronisch cliëntendossier van Ecare. Deze gaan van ‘ALS tot Zorg in de stervensfase’ en ondersteunen jou als zorgprofessional bij het bieden van goede zorg aan jouw cliënten.
Wil je meer weten over de voorbeeld zorgplannen of ben je nieuwsgierig naar PUUR.? Neem dan contact met ons op via puur@ecare.nl, of kijk het webinar hierover terug.
